YEŞİL YAŞAMLA İLGİLİ TÜM MERAK ETTİKLERİNİZ İÇİN...

Yeşil yaşam, hava ve toprak kirliliğine neden olmadan ormanları koruyarak, ekosistemi gözeterek, gezegenimizin azalan doğal kaynaklarının devamlılığını sağlayarak ve doğanın niteliklerini geliştirerek bilinçli şekilde sürdürülen bir hayat biçimini ifade eder.Bu yaşam tarzı sağlıklı bir dünyada sağlıklı nesiller büyütmek adına atılmış güçlü bir adımdır.

Anneler ve babalar burada yeşil yaşamla ve yeşil ürünlerle ilgili bilgiler bulabilirler..



17 Ocak 2011 Pazartesi

ALIŞVERİŞTE TUZAKLARA DİKKAT...

Organik ve ekolojik ürünlerle ilgili konuşmalarda sorulan soruların başlarındadır hep;"bu sertifika ne demek?Ürünü alırken nasıl anlayacağız ürünle ilgili açıklamaları ".v.s.
Bu konu gerçekten çok önemli. Çünkü nihai tüketiciyi , hele ki organik ve ekolojik yaşamla ilgili çok fazla bir bilgisi olmayan ama bunun öneminin farkındalığı içinde olan tüketiciyi alışveriş sırasında tuzaklara düşürmemek için Buğday Derneği 10 tane ipucu vermiş..Bunları sizlerle paylaşalım, bu tuzaklara dikkat edin istedik...

"1.Ambalaj ve İçerik Uyumu:
Ürün ambalajının geri dönüşümlü ve çevreye duyarlı olması aynı duyarlılıkla üretildiği anlamına gelmez.
2.Net İfadeler:
Bir ürünün %100 doğal, çevreci,köy ürünü ya da yabani olması gibi yuvarlak ifadeler onun sağlığınıza uygun olduğunu ya da öyle üretildiğini kanıtlamaz.
3.Ulaşılabilir Belgeler:
Bir ürünün örneğin tasarruflu ya da GDO suz olduğu belirtiliyorsa bunun yetkili kuruluşlar tarafından belgelenmiş olması ya da bunu kanıtlayan belgelere ulaşılabilecek iletişim bilgilerinin etikette yer alması gerekir.
4.Anlaşılabilir Belgeler:
Soya lesitini,E330v.s. Aldığınız gıdaların içindeki bu maddelerin ne olduğunu , nasıl ve neden üretildiğini sorgulayın..
http://www.fikirsahibidamaklar.blogspot.com/
5.Okunabilir Etiketler:
Etiketlerdeki bilgilerin ve uyarıların okunabilir büyüklükte ve netlikte olması gerekir.
6.Besleyici Değerler:
Aldığınız gıdanın ambalajında kalori,mineral, protein v.s. gibi değerleriyle ilgili bilgilerin bulunmasına özen gösterin.Bu bilgiler yoksa talep edin.
7.İletişim Bilgisi:
Her ürünün üzerinde sorularınıza yanıt almak ve ürünle ilgili görüş ve şikayetinizi bildirmek için bir iletişim telefonu olmasına dikkat edin.
8.Geçersiz Bilgiler:
Bazı ürünlerde kullanılan popüler söylemler kullanıcıyı ürünün gerçek ayak izini sorgulamaktan uzaklaştırır.
9.Sadece kendinizi düşünürseniz kaybedersiniz.
Bir ürünün sağlıklı olması ve bunu belgelemesi yeterli değil.Doğaya ve diğer canlılara zarar vererek üretilmişse , kilometrelerce uzaklıktan tonlarca karbon salarak gelmişse, üretiminde çocuk işçiler çalıştırılmışsa ya da ödediğiniz paranın büyük bölümü üreticiden çok aracıya gidiyorsa sağlıklı ürün kullanmanızın ne anlamı olabilir.
10.Tek Yanlı Bırakmayın.
Öncelikle hormonsuz tabiri alıcıda doğal ürün hissini uyandırmak için söylenen bir aldatmacadır.Gıdalar hormonsuz olmaz.Kasdedilen suni hormondur.Bu ürünün GDO suz ya da suni hormonsuz olması sağlıklı olduğu anlamına gelmez.Kimyasal tarım ilaçları , suni gübreler ve çoğunlukla raf ömrünü uzatmak için konulan katkı maddeleri de en az GDO lar kadar riskli olabilir."
Buğday Ekolojik Yaşam Rehberinden Alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder