YEŞİL YAŞAMLA İLGİLİ TÜM MERAK ETTİKLERİNİZ İÇİN...

Yeşil yaşam, hava ve toprak kirliliğine neden olmadan ormanları koruyarak, ekosistemi gözeterek, gezegenimizin azalan doğal kaynaklarının devamlılığını sağlayarak ve doğanın niteliklerini geliştirerek bilinçli şekilde sürdürülen bir hayat biçimini ifade eder.Bu yaşam tarzı sağlıklı bir dünyada sağlıklı nesiller büyütmek adına atılmış güçlü bir adımdır.

Anneler ve babalar burada yeşil yaşamla ve yeşil ürünlerle ilgili bilgiler bulabilirler..



4 Haziran 2010 Cuma

BPA GERÇEKLERİ...

BPA Nerede Kullanılır?
Bisphenol A (BPA) polikarbonat plastik maddesinin yapıtaşıdır, bu madde genellikle biberonlarda, alıştırma bardaklarında ve bebek oyuncaklarında kullanılır. Zor aşınan, şeffaf ve ısıya karşı dayanıklı olduğundan bu tür ürünlerde çok tercih edilir.
Bebeğiniz BPA’ya nasıl maruz kalır?
BPA durağan olmayan bir kimyasal olduğundan bebeğinizin kullandığı biberon veya alıştırma bardağından özellikle de ısıtıldığında salınıma uğrar. Isınma sırasında, tekrarlanan sıcak sulu yıkamalarda, düzenli kullanımda plastik parçalanmaya başlar ve çevreye BPA yayar.Bu yayılan BPA, genellikle bebeğiniz tarafından tüketilir. BPA’nın gerçek riskleri ile ilgili tartışmalar hala sürmektedir. Çevrelerin çoğu BPA’nın çok düşük dozlarının bile insanlar için olumsuz sağlık riskleri oluşturduğunu savunmaktadır.
BPA Bebeğinizin Sağlığını Nasıl Olumsuz Yönde Etkiler?
İnsanlar üzerinde henüz tanımlayıcı bir çalışma yapılmamış olmasına rağmen hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar göstermektedir ki BPA sağlık açısından risk oluşturmaktadır. BPA östrojen taklidi yapan bir hormon bölücüdür. Kimyasal bu madde bebeğinizin vücudunda yapay ve gerçek olmayan bir östrojen etkisi yapatır ve hormonal gelişmeyi gerekli olan en üst gelişme düzeyine gelmeyi destekleyecek şekilde hızlandırır. BPA’ya aşırı miktarda maruz kalma erkek çocuklarda anormal erkeklik organı büyümesi ve kızlarda erken ergenlik dönemine geçiş gibi sonuçlara neden olur. BPA bebeğinizin hayatının sonraki aşamalarında meme, yumurtalık veya prostat kanserine yakalanma riskini artırır. Bu kimyasal ayrıca (ADHD) dikkat bozukluğu ve hiperaktivite için de risk oluşturur, az miktarlarda bile maruz kalındığında beyin kimyasını değiştirebilir. Bebekler ve çocuklar düşük beden kütleleri, gelişmemiş organ sistemleri ve yüksek metabolizma hızları nedeniyle BPA’nın negatif etkilerine karşı çok daha korunmasızdırlar.
BPA Fetus’a Nasıl Etki Eder?
BPA çocuklara düşük beden kütleleri dolayısıyla çok daha büyük negatif etkilerde bulunurken fetusa etkileri çocuklarla kıyaslandığında daha da büyüktür. Bazı çalışmalar BPA’ya maruz kalan bir fetusun gelişmemiş detoksifikasyon sistemine sahip olması nedeniyle davranış ve sinir sistemlerinin büyük zarar gördüğünü söylemektedir. Fetuslar, anne yiyeceğini BPA içeren polikarbonat bir kapta ısıttığında veya BPA içeren bir plastik şişeden su içtiğinde BPA’ya maruz kalırlar. Kimyasal bu madde ayrıca düşüklerle de ilişkilendirilebilir.
Bebeğinizi BPA’dan Nasıl Koruyabilirsiniz?
Biberon seçerken BPA’sız yada camdan imal edilmiş ürünleri tercih edin. Biberonun yada alıştırma bardağının materyalinden emin olamıyorsanız üreticisine ulaşın. Hepsi olmasa da çoğu polikarbonat biberonun altında “7” numaralı geri dönüşüm bayrağı bulunur, bu şekilde ayırt etmeniz mümkün olabilir. BPA içeren biberon yada başka ürünleriniz var ise bu ürünleri bulaşık deterjanı ve sıcak su ile yıkamayın. Bu ürünleri bulaşık makinesinde yıkamaktansa elde yıkamak daha güvenlidir. Hamilelerin konserve yiyecekler tüketmekten, plastik şişelerde sıvı madde almaktan kaçınmaları gerekir. Alüminyum ve cam şişeler daha güvenlidir.
* E-How’dan alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder