YEŞİL YAŞAMLA İLGİLİ TÜM MERAK ETTİKLERİNİZ İÇİN...

Yeşil yaşam, hava ve toprak kirliliğine neden olmadan ormanları koruyarak, ekosistemi gözeterek, gezegenimizin azalan doğal kaynaklarının devamlılığını sağlayarak ve doğanın niteliklerini geliştirerek bilinçli şekilde sürdürülen bir hayat biçimini ifade eder.Bu yaşam tarzı sağlıklı bir dünyada sağlıklı nesiller büyütmek adına atılmış güçlü bir adımdır.

Anneler ve babalar burada yeşil yaşamla ve yeşil ürünlerle ilgili bilgiler bulabilirler..



4 Haziran 2010 Cuma

FATALAT NEDİR VE NEDEN ZARALIDIR?

Fatalat esterleri yada basitçe fatalatlar birçok plastik ve tüketici ürününde kullanılan bir grup kimyasallardır. En yaygın şekilde kullanılan fatalatalara örnek vermek gerekirse DEHP (di(2-ethylhexyl)phthalate), DBP (dibutyl phthalate), BBP (butyl benzyl phthalate), DiNP ((di(iso-nonyl)phthalate) ve DiDP ((di(iso-decyl)phthalate) sayılabilir. DEHP içlerinde en yaygın kullanılan fatalattır ve çevreden alınan örneklerde en çok bu fatalat karşımıza çıkar. Fatalatlar genellikle plastikleri daha esnek hale getirmek için plastikleştirici olarak kullanılırlar. DEHP ayrıca vinil mutfak döşemesinden, yiyecek paketlerine; komzeitk ve kişisel bakım ürünlerinden bebek ürünleri, boyalar ve ayakkabılara kadar birçok ürünün yapımında kullanılan PVC’de de bulunmaktadır.
28. Yiyecek Katkı Maddeleri Hakkında Yiyecek ve Tarım Organizasyonu / Dünya Sağlık Organizasyon Komitesi toplantısında komite “insanların DEHP’ye maruz kalma sıklıklarının en aza indirgenmesi gerektiği” konusunda ortaklaşa karara varmıştır. Komite bunun ancak güvenli, başka alternatif plastikleştiriciler veya DEHP içermeyen plastiklere geçişle mümkün olabileceğini belirtmektedir.
Fatalatların yemeğe bulaşması ve çevreye sızmasının yan etkileri bilimsel çalışmalarda şu şekilde sıralanmaktadır:
Hamilelerde düşük riskinde ciddi oranda artış
Kadın ve erkeklerde düşük doğurganlık
Erkeklerde testiküler atrofi
Yumurtalık kanserinin görülme sıklığında artış
Üreme organlarının gelişiminde bozukluk, özellikle erkeklerde
Çocuklukta PVC içeren oyuncaklarla oynayan çocuklarda olası böbrek ve karaciğer hasarları
Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı DEHP’yi “insanlar için olası kanserojenler”; Avrupa Birliği ise “öncelikli güvenlik gerektiren ölümcül maddeler” arasında sınıflandırmaktadır.

AİLENİZ İÇİN YAPABİLECEĞİNİZ DAHA GÜVENLİ VE SAĞLIKLI SEÇİMLER...
Bebekler, çocuklar ve aileler için BPA ve fatalat içermeyen daha sağlıklı ürünler üretmek için birçok önlem almakta olan sayısız firma var. Aşapıdaki listede aileniz için sağlık risklerini düşürmenize yarayacak ve kaynakları daha sağlıklı kullanmanıza katkıda bulunacak bazı seçenekler sunulmaktadır:
1. Yemeğe hazır durumda olan, konservelerde bekletilmiş mamalardan uzak durun. Bu mamalar toz halindeki mamalara kıyasla 8-10 kat daha fazla BPA içerirler. Daha düşük BPA içeren mama markalarını tercih edin.
2. Biberonda camdan imal edilmiş ürünleri veya BPA’sız ürünleri tercih edin yada propilen 5 ile numaralandırılmış olan materyalleri kullanmaya çalışın.
3. Tetra Pak gibi kuruluşlar tarafından karton malzeme ile kutulanmış süt, çorba ve sıvı ürünler tercih edin, kutuların içlerinin güvenli alüminyum ve 2 nolu polietilen ile kaplanmış olması gerekmektedir. Bu ürünler ayrıca geri dönüşümlüdür.
4. BPA’sız oldukları garantilenmiş ürünler üreten firmaların konservelerini tercih edin.
5. Biberonlar, alıştırma bardakları ve plastik beslenme ürünlerini elinizde yıkayın. Bulaşık makinesi yada çok sıcak su kullanmak kimyasalların açığa çıkarak yayılmalarına neden olur.
6. Tekrar kullanıma uygun tasarlanmış plastik ürünlerinizde çatlak yada çizik olup olmadığını kontrol edin. Bu gibi bir durum gördüğünüzde plastik ürününüzü geri dönüşüme yollayın ve yenisi ile değiştirin.
7. Plastikleri, özellikle biberon ve alıştırma bardaklarını asla mikrodalgaya koymayın. Artan yiyeceklerinizi cam tabaklarda ısıtın.
8. Ev hayvanlarınız için seramik yada paslanmaz çelik mama kabı kullanın. Onların da en iyisine ihtiyacı var.
9. Biberonlarda silikon meme kullanın. Hem renklendirmeye daha az maruz kalırlar, hem de daha güvenlidirler.
10. Plastik poşet kullanılan bir marketten alışveriş edecekseniz kendi alışveriş torbanızı götürün. Mümkün olduğu her durumda plastik yerine kağıt tercih edin.Kağıt doğada kolaylıkla yok olabilirken plastiğin kaybolması binlerce yıl sürer.
11. Mümkün olduğunda BPA ve fatalatsız kozmetikler kullanın. Her bir ürünün içeriğindeki riskli kimyasalları görmek istiyorsanız Çevre Çalışma Grubunun web sitesindeki kozmetik veritabanından bu bilgilere ulaşabilirsiniz. www.cosmeticsdatabase.com
12. Çocuklarınız ve diğer aile fertleri için hediye alırken PVC ve kurşun içermeyen malzemeler seçin.
13. Bebeklerinizi beslerken plastiğe alternatif ürünler kullanın. Bebeğiniz yeterince büyüdüyse boyasız seramik yada cam ürünler kullanın. Diğer bir seçim paslanmaz çelik veya ahşaplar olabilir. Plastik kullanacaksanız HDPE #2 veya #5 rakamını ürünün altında mutlaka kontrol edin bu etiketler en zararsız ve geri dönüştürülebilir plastiklere aittir. Aldığınız plastiğin üzerinde herhangi bir rakam etiketlenmemişse bu ürünlerin kullanımından kesinlikle kaçının.
14. Melamin kullanmayın, organik içeriğe sahip ve yiyecek maddeleri ile temasında herhangi bir zarara neden olan türde melaminler dışında melaminden tamamen uzak durun. Organik materyalli olanlar geri dönüşümlüdür ancak diğerleri değildir. Melamin nitrojen içerikli bir kimyasaldır, yangın söndürücü olarak kullanılur ve formaldehit ile karıştırılarakj reçine elde edilmesinde kullanılır. Lezzetli geliyor mu kulağa? Melamin BPA salgılamasa da geri dönüşümlü değildir.
15. Plastik paketleme malzemeleri kullanırken plastiğin yiyeceklere değmesinden kaçının. Evdeyken daha güvenli olan 2, 4 veya 5 nolu plastikleri kullanarak yiyeceklerinizi saklayın.

http://foodbodyplanet.com/green-living/the-dangers-of-phthalates-and-bisphenol-a

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder